[code lang=”html”] [/code]
Arxius
setembre 2017
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

050 – ARTICLES :BARRI, MERCAT i la seva GENT.

En els 60 anys d’en Joan Bordetas . Records d’antany – Per Alfons Barceló.

. Vaig conèixer en Joan Bordetas fa uns 25 anys, quan en Joan Isard em proposà entrar a formar part de la Junta de l’Associació de Veïns del Barri de Sant Antoni. La Junta estava formada per una vintena de persones, i es reunia cada mes (i a voltes cada quinze dies). A les reunions es tractaven molts assumptes i sovint acabàvem a les tantes. Isart (President) i Bordetas (Secretari) eren els “homes forts” de l’entitat, tot i que els altres vocals de la junta també sabien plantar cara i dir la seva. Cal recalcar, emperò, que els que tallaven el bacallà eren “Els dos Joans”, més radical i populista l’ Isart, més conciliador i ordenancista el Bordetas. Ara bé, quan es tractava de demanar millores pel barri i exigir una administració atenta a les necessitats dels veïns, formaven un gran equip ben conjuntat i sense esquerdes. I quan discutien i s’enfrontaven, cosa que passava sovint, el sopar de mitjanit a ca l’ Estevet actuava com oli en un llum, pel que fa a restaurar no solament l’entesa personal entre ells dos, sinó també els vincles d’una bona amistat.

En aquell temps jo ja havia viscut un bon grapat d’experiències organitzatives. En especial, en dos àmbits: en el camp de la gestió de revistes de crítica social; i, d’altra banda, en el camp de l’organització de nuclis de caire sindical i polític. Però encara no tenia cap experiència de participació en el moviment veïnal. Així que, modestament, en el barri, els meus objectius eren, per sobre de tot, ajudar i aprendre. La Soci, gràcies al seu considerable ventall d’activitats, era un bon lloc per ajudar, i els dos Joans i la Junta de la Soci constituïen un entorn idoni per aprendre i dur a terme un bon mossatge de civisme pràctic.

Han anat passant aquests vint-i-cinc anys i estem més atrotinats, però tant els Joans com jo mateix ens hem mantingut fidels a la Soci i al Barri. Els anys no perdonen, però no se’ns ha acabat la corda i hem acumulat moltes experiències respecte del moviment veïnal. Pel que em pertoca directament puc recapitular dient que he ajudat, he participat, he après, he vist millores en els equipaments, m’he indignat davant certes males pràctiques de les administracions, he passat estones ben agradables, he conegut gent molt maca. A hores d’ara, em sembla que puc parlar del barri i de l’associació de veïns en primera persona i amb un bon coneixement de causa. Tot i així he de reconèixer que no sóc un “expert” en moviment veïnal; però ja presumeixo de que sovint l’endevino molt millor que els presumptes professionals, siguin tècnics o polítics lligats a l’administració de nivell local.

Tot amb tot, avui en dia, el nostre veritable expert en el coneixement de la força i les febleses del moviment veïnal de Barcelona, i també de les gràcies i desgràcies de l’administració local de la nostra ciutat, és Joan Bordetas. Són moltes les hores de la seva vida que ha dedicat a supervisar activitats de la Soci, a relacionar-se amb veïns i entitats com a conseller del Districte, a tasques de coordinació amb totes les entitats de voluntariat del barri, a fer pinya amb les altres associacions de Veïns de l’Eixample. Cal dir que en general ha aconseguit bons resultats, tot i que no sempre ha tingut el vent a favor. En especial, vull remarcar que jo sempre li he vist assumir com a guia dos principis bàsics: defensar les reivindicacions veïnals solidàries o justes, i no embullar la troca amb bajanades.

A fi de compte, doncs, els afers de la convivència sempre han estat una de les preocupacions persistents d’en Joan Bordetas. Per això m’ha semblat escaient oferir-li unes reflexions tal volta útils per veure més lluny, i per tal d’enriquir la rivalitat i la complicitat entre veïns, associacions i administració.

Molts d’anys, Joan!

______________________________________________________________

Dissabte 17 d’octubre :

Amb la inauguració dels mercats provisionals Mercat de Sant Antoni acaba el treball in situ del projecte Mercat i Memòria_Mercat de Sant Antoni. 2007-2009

En la festa d’inauguració s’inclourà la presentació de part del treball realitzat per aquest projecte.

Al pati d’Urgell del mateix Mercat es projectarà el document en format vídeo :

Mercat i Memòria_Mercat de Sant Antoni. 2009.

Concepte i direcció Jordi Canudas / Escola Massana

Alhora hem volgut fer partícip altres treballs que, en els darrers anys, també s’han interessat en el Mercat de Sant Antoni.

Treballs tots ells, que comparteixen la idea de donar veu a la gent que hi ha fet vida, d’expressar-ne els records, les vivències, en relació amb el Mercat de Sant Antoni, com són:

Sant Antoni: les set vides del mercat. 2008

Elisenda Ardèvol, Juan Ignacio Robles, Pilar Monreal / Institut Català d’Antropologia.

La Carpa de Sant Antoni. 2007

Verónica D. Costanti i Teresa B. Herrero

Projeccions al pati d’Urgell (pati dels botons) del Mercat de Sant Antoni.

Carrer Comte d’Urgell, 1.  08011 Barcelona

Dissabte 17 d’octubre, horari de 11 a 14 h.

———————————————