FESTA MAJOR

És el principal esdeveniment de l’any al nostre barri.

Estem al capdavant de l’organització de la Festa Major. L’any 2014 es van portar a terme més de 150 actes i van participar més de vuitanta entitats del barri.

La Comissió de Festa Major, formada per tothom que vol organitzar algun acte, és la que coordina i organitza la Festa Major.

Tenim un protocol per a que l’afectació sigui la menor possible, limitant l’horari dels actes de nit i el nivell de soroll. L’envelat és un valor de la nostra Festa Major, doncs permet la celebració d’actes sota cobert en ple mes de gener. Dins seu es celebren una vintena d’actes, de matí, tarda i nit, per a nens, per a la gent gran, per a joves, i de tots els tipus: havaneres, rock, ball de gent gran, ball de festa major, màgia, teatre, espectacles infantils, trobada multicultural, etc.

L’Associació de Veïns, tot i les retallades de recursos, decideix mantenir el màxim nombre d’actes tradicionals i de barri, encara que impliquen una despesa gran: el cercavila d’inici, el berenar i ball de gent gran, les sardanes, les havaneres, el sopar i el ball de festa major.

Posteriorment es porta a terme la reunió de valoració, amb les entitats i grups participants, per tal d’avaluar i, per tant, corregir o millorar alguns aspectes. Alta participació del barri, varietat d’actes, però també certs desajustos i algunes interferències entre actes que cal corregir.

A inicis de setembre s’inicien les trobades de la Comissió de Festa Major per al gener següent. Pels actes al carrer i a l’envelat, degut a l’augment de la burocràcia, necessitem contractar tècnics per fer projectes (alguns necessaris, altres no tant al nostre entendre), amb el sobrecost que comporta. Tenint en compte que la majoria d’actes els fan persones voluntàries, això suposa un esforç molt gran.

 

ELS TRES TOMBS

Dins la Festa Major, la Federació dels 3 Tombs de Sant Antoni de Barcelona, formada per la Germandat de Sant Antoni Abat, l’Arca de Noé, el Sac i l’Associació de Veïns, organitza cada any la Cavalcada dels 3 Tombs.

  • Participen la Guardia Urbana a cavall, una trentena de carruatges, vinguts de diversos indrets del país, i un bon nombre de genets. El pregó i entrega de banderes es fa a Mistral amb Calàbria. En general, es concentra més públic al nostre barri.
  • La Federació dels 3 Tombs de Sant Antoni té la seu al Racó de Cultura, i aquí celebra l’assemblea anual. El president és en Claudi Alsina, de l’Arca de Noé, i hi ha 3 vicepresidents en representació de les entitats que formen la Federació. La cavalcada forma part del calendari de cultura tradicional de Barcelona.

 

GRUP DE TEATRE EL TRIANGLE

El nostre grup de teatre es diu grup de teatre El Triangle perquè el nostre barri te forma de triangle. Fa més de 30 anys que representem el teatre amateur amb un bon nivell de qualitat. A més, és una manera de portar teatre interessant, bo, de qualitat i fet amb poquíssims diners, a diverses poblacions, que sinó, no baixarien a Barcelona a veure teatre.

Cada any fem l’obra de Festa Major, que després portem a diverses viles de Catalunya, i a més portem a terme recitals de poemes, lectures dramatitzades i esperem aprofitar al màxim l’espai Calabria 66.

 

 FESTES POPULARS AL CARRER

Durant l’any organitzem diverses activitats al carrer, relacionades amb dates senyalades i tradicions. Entre elles els espectacles infantils al carrer, junt amb la Roda d’Espectacles:

  • Carnestoltes, als Jardinets de l’Alguer
  • Festa Final de Curs i Festa de l’Escuma, a Mistral-Calabria
  • Castanyada, a Mistral-Rocafort.
  • Caga Tió, alternativament als Jardinets de l’Alguer o davant del Mercat de Sant Antoni.
  • Revetlla de Sant Joan, coorganitzada  amb l’Ateneu Layret, a la cruïlla Viladomat-Tamarit. Diables, Trapelles i Tabalers de Sant Antoni encenen la foguera. Sant Antoni Patina porten la flama del Canigó patinant des de la Plaça Sant Jaume. Després es fa una revetlla popular, amb la participació del bar Prize, amb sopar de carmanyola al carrer.

 

 DIABLES DE SANT ANTONI

Els Diables i Porca de Sant Antoni som la colla de diables del barri de Sant Antoni de Barcelona. En els nostres actes posem en escena el foc, la música i la llum per fer de cada correfoc un espectacle únic i sorprenent.

Acompanyats de la Porca, la nostra bèstia de foc, fem córrer grans i petits allà on actuem.

Participem en tota mena d’esdeveniments. Espectacles, correfocs o cercaviles, sempre amb els ritmes de percussió de Toca’l 2, el nostre grup de tabalers.

Si t’agraden les festes de foc i la cultura popular o si vols tocar en un grup de percussió no ho dubtis més i posa’t en contacte amb nosaltres!

 

Web: diablesdesantantoni.cat

 

TOCA’L2 ELS TIMBALERS DE SANT ANTONI

Som un grup de joves que des del 2004 ens trobem al barri de Sant Antoni per fer una de les coses que més ens agrada: tocar ritmes de percussió.

Twitter: @tocal2

Facebook: tocal2percussio

 

 

TRAPELLES DE SANT ANTONI

La colla de Diables Trapelles de Sant Antoni va néixer l’any a iniciativa de ex-membres de colles de diables que van voler crear-ne una d’infantil al barri. Van vestits amb pantalons vermells i una casaca amb caputxa també vermella i el logotip de la colla a l’esquena. Els Diables Trapelles de Sant Antoni participen habitualment en els correfocs populars del barri i també de la ciutat, com ara els de les festes de la Mercè i Santa Eulàlia, la festa dels Súpers i la de Sant Adrià, a més d’algunes trobades de diables.

A més, participen a l’espectacle del Carnestoltes, a la Festa Final de Curs i a la Revetlla de Sant Joan. Participen com a voluntaris a l’Escudella Solidària organitzada pel SAC i es fan càrrec del Caga Tió del barri.

 

 

TRAPELLES TABALERS DE SANT ANTONI

Els Trapelles Tabalers son una nova colla, formada al febrer de 2014, que formen nens i nenes que volen aprendre percussió, i han agafat una bona volada. Son una vintena i assagen setmanalment, els dimecres, al Racó de Cultura. Han fet diverses sortides acompanyant els Trapelles i també en solitari.

 

 

TRABUCS DE SANT ANTONI

La colla de Trabucaires de Sant Antoni es va fundar l’any 2010, per iniciativa d’un grup de membres dels Diables de Sant Antoni que havien coincidit amb els Trabucaires de Llinars en una actuació i van decidir de crear-ne un grup al barri.

El juny del 2011 van participar per primera vegada en la trobada anual de trabucaires de Catalunya, a Vila-seca, sortida que els va servir de bateig. Des d’aquell moment van començar a participar anualment en les trobades. A banda, la colla fa aparicions al Bruc, a la festa de la Mercè, als actes commemoratius dels fets de la Gleva del 1714 i a les festes del barri.

Els Trabucaires de Sant Antoni van vestits amb un xamberg negre amb ploma, capa i calçons negres, jupa vermella, camisa i mitjons blancs, i espardenyes amb vetes. A l’escut que els identifica,hi figura una truja representada amb trets humans i armada amb un trabuc, perquè el porc és l’animal que s’associa a sant Antoni.

Facebook: trabucs.santantoni